20 bøker du burde lese

The-Book-of-Secrets

Det er mange som har en interesse for å lese bøker på fritiden, men det er ikke alle som vet hva de kan lese. Det er så mange nye gode bøker som har kommet ut de siste årene, at man ikke helt hva man skal lese først. Her skal du få noen tips til hva du kan lese, av bøker som både er nye og litt eldre, men har alle en ting til felles; de er verdt å lese. Så etter du har lest disse bokanmeldelsene, så kan du sette deg ned, men en interessant, god bok, og vite at når du er ferdig, så har du kanskje 19 bøker til, som du kan lese! 

 

 

LENGDER

Kort: 0-250 sider

Medium: 251-450 sider

Lang: 451+ sider

 

 

The Selection Series(4) (+ 4 små bøker/fortelling) – Kiera Cass

Sjanger: Dystopisk og ungdomslitteratur

Handling: Bokserien handler om en jente, som heter America Singer. En dag får hun et brev i posten om at prinsen av Illéa, Maxon Schreave, skal ha en Selection. Det en konkurranse der prinsen skal finne sin kone, og den fremtidige dronningen av landet. America har ikke lyst til å være med, men blir overtalt av familien og kjæresten sin.

Bøker i serien: The Selection (2012), The Elite (2013), The One (2014), The Heir (2015), og de fire små bøkene/fortelling The Prince (2013), The Guard (2014), The Queen (2014), The Favorite (skal bli gitt ut oktober 2015)
Lengde: Middels lengde på de fire første, og kort lengde på de fire små fortellingene.
Vanskelighetsnivå: Det er en relativt krevende bok å lese på engelsk, men du forstår handlingen, selv om noen av ordene er vanskelige.

NB! Boka finnes ikke på norsk.
Anbefalt for: Personer som liker dystopiske fortellinger, med en blanding av drama og romantikk, i alderen 12+

 

The Divergent Series (4) – Veronica Roth
Sjanger: Fantasi, Science fiction, dystopisk og ungdomslitteratur

Handling: Bokserien handler om Beatrice (Tris) Prior som lever i et samfunn, der folk er delt inn i fraksjoner, etter egenskapene de har. Når man fyller 16 år, skal man gjennom en test, som definerer hvilken fraksjon du passer best inn i. Men til slutt er det du som velger hvilken du skal leve resten av ditt liv i. Gjennom hele bokserien følger vi konsekvensene av alle valgene Tris tar.
Bøker i serien: Divergent (2011), Insurgent (2012), Allegiant (2013) og Four (2014).
Lengde: Middels lengde.
Vanskelighetsnivå: Boka er lett å lese både på engelsk og norsk, men anbefales å lese på originalspråket (engelsk), fordi det er bedre skrevet og du får trening i språket.
Anbefalt for: Personer som liker dystopiske fortellinger, med action og romantikk, i alderen 11+.

 

 

The fault in our stars (2012) – John Green

Sjanger: Drama, realistisk fiksjon og ungdomslitteratur.

Handling: Boka handler om kreftsyke Hazel Grace Lancaster på 16 år. Vi får et innblikk av hvordan livet til en kreftsyk jente er, og hvordan hun føler seg rundt tiden foreldrene sender henne på støttegruppe, for kreftsyke ungdommer. En dag møter hun den tidligere kreftpasienten, Augustus Waters, og livet hennes forandres for alltid.
Lengde: Middels lengde.
Vanskelighetsnivå: Boka er helt grei, når det gjelder forståelse, men boka er skrevet bedre på engelsk. Så vi vil anbefale å lese den på originalspråket.
Anbefalt for: Personer som liker realistisk drama, i alderen 10+.

 

 

The delirium series (3 + 4) – Lauren Oliver

Sjanger: Ungdomslitteratur, romantikk og dystopisk.
Handling: Bøkene handler om Lena, som  bor i en dystopisk Maine, i USA. Hun er nettopp fylt 18, og det er hennes tur til å gå gjennom en prosedyre, som skal hindre henne fra å få sykdommen “amor deliria nervosa”, bedre kjent som kjærlighet. I hele serien, følger vi Lena sin reise fra å forelske seg i en ugyldig gutt, ved navn Alex, og hvordan hun takler situasjonene rundt hennes feiltakelser. Og fra start til slutt, er målet, og ikke ende opp som sin mor, som døde av “amor deliria nervosa”. Eller?
Bøker i serien: Delirium (2011),  Pandemonium (2012), Requiem (2013) og de fire småhistoriene Annabel (2012), Hana (2011), Raven (2012) og Alex (2014).
Lengde: Middels lengde.
Vanskelighetsnivå: Boka er, på originalspråket, litt vanskelig å forstå når det gjelder visse ord, men vi vil forsatt anbefale å lese på engelsk, i stedet for norsk. Det er mye mer spennende, og det blir forklart mye bedre, enn på den norske oversettelsen.
Anbefalt for: Personer som liker dystopiske fortellinger, med en blanding av romantikk, i alderen 12+.

Bilde: tanum.no

Bilde: tanum.no

 

XO – a katheryn dance thriller (4 til nå) – Jeffery Deaver

Sjanger: Thriller.
Handling: Boka handler om countrysangeren Kayleigh Towne. Helt siden hennes hitsingel “Your Shadow” setter henne i rampelyset, blir hun ført inn i en uskyldig utveksling med en farlig fan. Plutselig begynner ulykker å skje, og folk nær Kayleigh begynner å dø. Det er da privatdetektiven Kathryn Dance kommer inn i bildet, og prøver å finne ut hvem og hva fan-en vil med Kayleigh, før noe ekstremt galt skjer.

Bøker i serien: The Sleeping doll (2007), Roadside crossers (2009), XO (2012) og Solitude creek (Mai 2015).
Lengde: Middels lengde
Vanskelighetsnivå: Boken er nok regnet for unge voksne og eldre ungdommer, så boka kan til tider være vanskelig å lese.

NB! Boka er ikke oversatt til norsk.
Anbefalt for: Personer som liker spennende og litt skumle bøker, i alderen 14+.

 

 

Fallen series (5) – Lauren Kate

Sjanger: Romantikk, ungdomslitteratur og fantasi.

Handling: Bokserien starter med at Luce (uttales Lucy) blir sendt til en kostskole, for et mord hun ikke husker å ha utført. På denne kostskolen, tar det ikke lang tid før hun møter Daniel, en gutt hun automatisk føler seg tiltrekket til og påtaler har møtt før, og Cam, en gutt som har vært ute og inne fra kostskolen flere ganger. Gjennom hele serien, blir vi ført gjennom kjærligheten til Luce og Daniel (og Cam som det tredje hjulet på sykkelen), der de prøver å ikke glemme hvem de selv er, noe de har gått gjennom siden starten på deres historie. De er ment for hverandre, men universet mener det omvendt.
Bøker i serien: Fallen (2009), Torment (2010), Passion (2011), Fallen in love (2012), Rapture (2012), Unforgiven (November 2015).
Lengde: Lang lengde.
Vanskelighetsnivå: På originalspråket, kan visse ord bli litt vanskelig, derfor kan den muligens bli vanskelig, med mindre du leser på norsk.
Anbefalt for: Personer som liker spenning og romantikk med overnaturlige handlinger og folk, i alderen 14+

 

 

The Percy Jackson series(5) og oppfølgerserien Heroes of the olympus(6) – Rick Riordan

Sjanger: Fantasi, ungdomslitteratur, mystisk og dramakomedie.

Handling: Percy Jackson serien handler om Percy Jackson, som oppdager at han er sønnen til en gresk gud. Han må dra til Halvblodsleiren, som er en leir for halvguder, der han møter fiendtlige “personer” og gode “personer”. Gjennom hele serien følger vi han når han reiser ut på oppdrag, der han må sloss mot monster, overleve og redde venner og familie, i tillegg til å ha en grusom spådom over seg.
Oppfølgerserien har med de samme personene, i tillegg til noen nye. Denne serien har med forkjellige personers p.o.v(Point of view), i konstrast med Percy Jackson serien, der det er skrevet i Percy Jacksons p.o.v.. Bokserien handler om Percy, Annabeth, Leo, Jason, Piper, Frank og Hazel, som drar ut på oppdrag for å redde Olympus og verden, nok en gang.

Bøker i serien: The Percy Jackson series:The Lightning Thief (2005), The Sea of Monsters (2006), The Titan’s Curse (2007), The Battle of the Labyrinth (2008), The Last Olympian  (2009) og oppfølger serien Heroes of the Olympic: The Lost Hero (2010), The Son of Neptune (2011), The Mark of Athena (2012), The House of Hades (2013), The Blood of Olympus (2014)

Lengde: Percy Jakson har middels lengde, og oppfølgerserien The heroes of Olympus har lang lengde.
Vanskelighetsnivå: Bøkene er ikke vanskelig å lese på norsk, og er heller ikke så altfor vanskelig å lese på engelsk. Men du burde være obs på at noen av personene, gudene og stedsnavnene har skiftet navn da boka ble oversatt til norsk, derfor kan man lett bli forvirret.
Anbefalt for: Personer som liker eventyr, mytologi og humor, i alderen 11+.

 

Bilde: amazon.com

Bilde: amazon.com

 

Wonder (2012) – R. J. Palacio

Sjanger: Barn og realistisk fiksjon.

Handling: August er en ti år gammel gutt, og født med et deformert ansikt på grunn av genefeil. Fram til nå, har han gått igjennom 27 operasjoner, og har derfor fått hjemmeundervisning av moren. Han kjenner alle menneskene i gata der han bor, og beveger seg minst mulig utenfor nærmiljøet. Men når han skal starte i femte klasse, har foreldrene bestemt at han skal begynne på vanlig skole.

Han syns Halloween er den beste dagen i året, for da ser han ut som alle de andre barna. Alle de 365 dagene i året opplever han at folk stirrer, skvetter eller skriker når de ser ham. Og nå skal han begynne på skolen, med mange fremmede.

Som ventet blir dette tøft. I løpet av boka får vi møte både bøller, venner, folk som tror de gjør godt, og folk som gjør vondt med vilje. Dette er en uforglemmelig og fantastisk historie.
Lengde: Middels lengde.
Vanskelighetsnivå: Boka er ganske lett å lese, både på norsk og orginalspråket(enegelsk).
Anbefalt for:Personer som liker realistiske fortellinger, i alderen 8+.

 

Bilde: amazon.com

Bilde: amazon.com

 

Eleanor & Park (2013) – Rainbow Rowell

Sjanger: ungdomlitteratur og realistisk fiksjon.

Handling: Handlingen skjer i Omaha i Nebraska i 1986. Eleanor har akkurat flyttet, og begynt på en ny skole. Eleanors og Parks første møte, er på skolebussen, første dagen til Eleanor på den nye skolen. De er begge forskjellige på hver sin måte, og dagen etter er plassen ved siden av Park ledig igjen. Langsomt får de øynene opp for hverandre og blir forelsket, sånn som man forelsker seg for første gang når man er 16 år. De er kloke nok til å vite at den første kjærligheten sjelden varer, men er likevel er modige og desperate nok til å forsøke.
Lengde: Middels lengde.

Vanskelighetsnivå: Boken er enkel å lese, både på norsk og på engelsk.

Anbefalt for: Personer som liker realsitiske og romatiske fortellinger, i alderen 13+.

 

 

Looking for Alaska (2005) – John Green

Sjanger: Ungdomslitteratur.

Handling: Miles Halter er ferdig med det trygge livet hjemme. Hele tilværelsen hans har vært et eneste stort fravær av begivenheter, og hans besettelse med berømte siste ord har bare fått ham til å lengte enda sterkere etter “Det Store Kanskje”. Han reiser til den, noen ganger gale, og alt annet enn kjedelige verdenen på Culver Creek Pensjonatskole, og livet hans blir det motsatte av trygt. Noen rom bortenfor ham bor nemlig, den pene, smarte, morsomme og selvdestruktive Alaska Young. Hun trekker Miles inn i sin verden, kaster han ut i “Det Store Kanskje”, og stjeler hjerte hans. Ingenting blir noengang som før.

Lengde: Kort lengde.

Vanskelighetsnivå: Boka er lett på både norsk og engelsk.

Anbefalt for: Personer som liker realistiske fortellinger, med små mystiske vendinger,  i alderen 13+.

 

 

Ringenes herre + Hobbiten (3 bøker, 2 bøker i hver (på norsk er det 1 stor bok)  og 3 hobbitbøker)  – J.R. R. Tolkien

Sjanger: Fanatsy og eventyr

Handling: I en søvnig landsby i Hobsyssel, får en ung hobbit, Frodo, en nesten umulig oppgave: Å reise tvers over Midgard til Dommedags berg for å ødelegge Herskeringen – det eneste som kan hindre Mørkets Herre i å ta makten. Frodo får med seg flere venner på reisen for å ødelegge ringen.

På ferden møter de både venner og fiender. Fiender som sloss for å få tak i ringen, og venner som vender seg mot hverandre, og blir besatt av ringen.
Bøker i serien:  Lord of the Rings:The Fellowship of The Ring(1954), The Two Towers(1954) og The Return of The King(1955). The Hobbit series: The Hobbit An Unexpected Journey(1936), The Hobbit The Desolation of Smaug, The Hobbit The Battle of The Five Armies
Lengde: Lang lengde.

Vanskelighetsnivå: Boka er lettere på norsk. Den har litt vanskelige ord på engelsk, og blir derfor kanskje litt vanskelig å lese.
Anbefalt for: Personer som liker eventyr og spenning, i alderen 13+.

 

 

Hush, Hush series (4) – Becca FitzPatrick

Sjanger: Ungdomslitteratur, fantasi og romantikk

Handling: Nora sitter i klasserommet ved siden av bestevenninnen sin Vee. De har alltid sittet sammen, og plutselig bestemte læreren at de skulle bytte plasser. Nora sin nye biologipartner blir den kjekke, og mystiske Patch. Nora har ikke lagt så mye merke til han før. Hun vil mislike han, men gjør hun egentlig det?
Plutselig befinner hun seg i et kaos av farlige situasjoner og uforklarlige hendelser. Patch er en fallen engel som ønsker å bli menneske. For å redde ham og gi han vingene tilbake, må hun oftre seg selv. Men vil han la henne gjøre det? Vil hun gjøre det selv?
Nora vet snart ikke hvem hun kan stole på lenger. Hun skjønner at hun må velge: Enten gi opp motstanden og bli hans, eller komme seg så langt unna som bare mulig. Men når sannheten om Patch begynner å gå opp for henne, er det for sent å snu?

Bøker i serien: Hush Hush (2009), Crescendo (2010), Silence (2011) og Finale (2012).
Lengde: Middel lengde.
Vanskelighetsnivå: Boka kan være litt slitsom å lese på engelsk, fordi den har et litt krevende ordforråd. Derfor vil det nok være enklere å lese den på norsk, men det er viktig å få med seg alt, ellers vil du ikke skjønne hva som skjer.
Anbefalt for: Personer som liker spenning og romantikk med overnaturlige handlinger og folk, i alderen 12+.

 

 

13 reasons why (2011) – Jay Asher
Sjanger: Drama og ungdomslitturatur

Handling: Boka handler om Clay Jensen, en stille gutt i klassen til Hannah Baker, en jente som nettopp har tatt sitt eget liv. En dag, kort tid etter han har fått vite om Hannah Baker, finner han en eske på trappa si, med kasseter fra Hannah. Han får en instruksjon med esken, som forteller ham at han skal sende videre kassetene, til sju personer, som var med på å få henne “drept”. Gjør han ikke det hun sier, vil alle kassetene bli delt ut på egenhånd, til alle sammen, og ikke bare de de er adressert til.
Lengde: Kort lengde.
Vanskelighetsnivå: Boka er ganske så lett å lese, men som de fleste bøker, er nok boken best på orginalspråket.
Anbefalt for: Personer som liker realistiske og spennende fortellinger, og siden boken har et ganske triggende tema, vil vi anbefale den til de i alderen 13+.

 

 

The mortal instruments (6) – Cassandra Clare

Sjanger: Fantasi.

Handling: Bøkene handler om Clary Fray, en helt normal jente som plutselig ikke har et så normalt liv lenger. Når hun plutselig blir et vitne til et mord, der bare hun kan se “morderne” , blir livet hennes satt i fare. Skyggegjegeren Jace, en ganske engellignende idiot, drar Clary inn i livet sitt, og hun blir kjent med en verden utenfor den vanlige verden.
Bøker i serien: City of bones (2007), City of ashes (2008), City of glass (2009), City of fallen angels (2011), City of lost souls (2012) og City of heavenly fire (2014).
Lengde: Lang lengde.
Vanskelighetsnivå: Boka er forholdsvis forståelig å lese, men den er veldig krevende på engelsk, og om du ikke er vant med å lese vanskelig engelsk, kan det hende at du trenger en oversetter ved siden av.
Anbefalt for: Personer som liker spenning og drama med overnaturlige handlinger og folk, i alderen 12+.

 

 

 

 

The Harry Potter series (7) – J.K Rowling

Sjanger: Fantasi, mysterium og eventyr.

Handling: Serien handler først og fremst om trollmannen Harry Potter og hans reise gjennom Galtvort høyere skole for trolldom og hekseri. Etter at foreldrene ble drept da han var 15 måneder, har han bodd hos familien til tanta si. Så blir han sendt til Galtvort.  Der møtter han Hermine og Ronny, og vi følger deres reise gjennom nedturer og oppturer, i håp om å bekjempe Voldermort, mannen som drepte foreldrene hans (og en haug med andre).
Bøker i serien: Harry Potter and the Philosopher`s Stone – 1997 (Harry Potter og de vises stein)

Harry Potter and the Chamber of Secrets – 1998  (Harry Potter og Mysteriekammeret)

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban – 1999 (Harry Potter og Fangen fra Azkaban)

Harry Potter and the Goblet of Fire – 2000 (Harry Potter og Ildbegeret)

Harry Potter and the Order of the Phoenix – 2003 (Harry Potter og Føniksordenen)

Harry Potter and the Half-Blood Prince- 2005 (Harry Potter og Halvblodsprinsen)

Harry Potter and the Deathly Hallows – 2007 (Harry Potter og Dødstalismanene)

Lengde: Lang lengde
Vanskelighetsnivå: På grunn av at boka er ganske lang, og inneholder ganske mange “rare” ord, kan bøkene være forholdsvis vanskelige, men ikke så vanskelige at det blir et problem å lese dem
Anbefalt for: Personer som liker eventyr og fantasi, med mye mysterium, i alderen 10+

 

 

The hunger games series (3) – Suzanne Collins

Sjanger: Science fiction og dystopisk

Handling: Serien utspiller seg i det dystopiske USA, der landet, Panem, består av det rike Capitol og de 12 andre distriktene. Bøkene handler om Katniss Everdeen, som melder seg frivillig til de 74. årlige “Hunger games”. Et slags spill, som blir arrangert av The Capitol, der hvert distrikt må plukke ut to ungdommer(en gutt og en jente), som skal konkurrere om å være den siste som står igjen. Katniss må enten drepe andre ungdommer, eller bli drept selv. Hele serien handler om hennes reise gjennom lekene, opprør mot det urettferdige samfunnet og hva som skjer med henne både fysisk og psykisk når hun møter de store hindringene samfunnet gir henne.
Bøker i serien: Hunger Games (2008), Catching fire (2009) og Mockingjay (2010)
Lengde: Middels lengde
Vanskelighetsnivå: Boka er lett og lese både på engelsk og norsk, men anbefales å lese på orginalspråket(engelsk), fordi det er bedre skrevet og du får trening i språket.
Anbefalt for: Personer som liker dystopiske fortellinger, i alderen 11+

 

 

Gone series (6) – Michael Grant

Sjanger: Overnaturlig, Science Fiction, Dystopisk, Thriller og Grøsser.

Handling: Serien handler om en dystopisk verden, der alle som er 15 og over, forsvinner. Etter at at de voksne forsvinner, tar det ikke lang tid før det blir panikk blant de unge. Det er ikke aldeles med mat i byen, alle barn er forlatt i hus,  barnehager og i skolen til å dø, og blant det, så er det mange som oppdager at de har visse krefter. Mørke krefter hersker over byen, og det er nesten ingen som vet hva som egentlig foregår. Hva skjer når en by, full av ungdommer, blir besatt av unormale krefter og ingen regler?
Bøker i serien: Gone (2008), Hunger (2009), Lies (2010), Plague (2011), Fear (2012), Light (2013).
Lengde: Lang lengde
Vanskelighetsnivå: Boka er ikke vanskelig, men den er veldig lang, så folk som ikke er vant til å lese lange bøker, kan bli sliten eller evt. gi opp. + Boka kan være litt forvirrende, i forhold til å boka er skrevet i 3-person.
Anbefalt for: Personer som liker mysterier og overnaturlige hendelser, i alderen 13+ (boka har en aldersgrense på 14+, men leseren må velge selv etter hva man tåler)

 

 

 

The host (2008)  – Stephenie Meyer

Sjanger: Science fiction, post apokalypse, thriller og romantikk

Handling: Boka handler om at vår verden er blitt invadert av usynlige fiender. Mennesker blir verter for disse invaderende skapningenes sjeler, som tar over menneskenes hjerne, mens kroppene deres forblir intakte, og de tilsynelatende lever som før. Menneskets natur må gi tapt for dette fremmede.
Da Melanie, en av de få gjenværende uberørte menneskene, blir fanget, er hun sikker på at dette er slutten. I mens, vandrer sjelen som har blitt tildelt Melanies kropp, som blir advart om utfordringene ved å leve inni et menneske: de overlevende følelsene, de mange sanseintrykkende og de livaktige minnene. Men det var en utfordring Vander (Vanda) ikke hadde regnet med: Melanies iherdige motvilje mot å gi fra seg det som er hennes tanker, følelser, minner og mannen i sitt liv. Dette er historien om et ekte kjærlighetsforhold der det er tre involvert; men hvor bare to har menneskeskikkelse. Boka blir beskrevet som vidunderlig og uforglemmelig, om altoppslukende kjærlighet og betydning av det å være menneske.
Lengde: Lang lengde

Vanskelighetsnivå: Det blir vanskeligere ord, og vanskeligere å lese boka på engelsk enn på norsk.
Anbefalt for: Personer som liker dystopiske fortellinger, med en blanding av romantikk, i alderen 13+

 

 

The perks of being a wallflower (1999) – Stephen Chbosky

Sjanger: Ung voksen og brev- og dagbokroman
Handling: Boken handler om den stille, sensitive gutten, Charlie, på 15 år. Charlie har fra starten skrevet brev til en ukjent mottaker. Han velger å sende brev til denne personen fordi han ikke dømmer ham, og fordi han har hørt at personen er støttende og snill. Sammen diskuterer de hans første år på High School, og hans problemstillende fortid: Problemene rundt de traumatiske hendelsene der bestevennen, Michael, tar selvmord, og hans favoritt tante dør brått. Men hva er det egentlig som har skjedd?
Lengde: Middels lengde
Vanskelighetsnivå: Boka kan være litt vanskelig å forstå, fordi det er så mange meninger bak linjene.
Anbefalt for: Personer som liker realistiske, triste fortellinger. Boka kan til tider muligens være litt triggende/trist, så jeg tror vi vil anbefale boka til personer 14+

 

 

Fangirl (2013) – Rainbow Rowell

Sjanger: Ung voksen

Handling: Cath og Wren er tvillingsøste, og de har alltid vært uadskillelige. De har alltid vært helt oppslukt av bøkene om Simon Snow og trollmannskolen. Spesielt Cath. Gjennom ungdomsårene har de skrevet videre på fortellingen om han på nettet, og etterhvert fått flere tusen følgere. Mens Wren er overmoden og er klar for å flytte hjemmefra, og begynne på universitetet, er Cath er det motsatte. Hun gruer seg til alt. Til spisesalen. Til andres blikk. Cath flykter fra alt som heter studentliv, og forsvinner inn i fiksjonen. Hvordan skal hun klare seg? Vil hun tørre å forlate Simon Snow, og åpne seg for de guttene hun møter? Hvordan skal faren deres klare seg alene, og hvorfor forlot moren dem da de var små?
Lengde: Middels lengde

Vanskelighetsnivå: Boken er enkel å forstå, og derfor god å lese på både engelsk og norsk.
Anbefalt for: Personer som liker realistiske forteller, i alderen 12+

 

 

Ordforklaringer:

  • Dystopiske bøker, er bøker der handlingen foregår i et fremtidelig skrekksamfunn. Et samfunn som er fått overtak av dårlige krefter, som kriminalitet eller miljøsammenbrudd.
  • Fraksjon, er i denne sammenheng, forskjellige grupper, fordelt ut i fra egenskaper.

 

 

 

 

 

Vi ønsker dere alle en god sommer, og håper dere leser noen av bøkene på listen, nå som dere har hele sommerferien på dere 😉 Nå håper vi at du har fått noen ideer til hvilke bøker du kan lese i år, eller hvilke forfattere du skal lese mer av. Kanskje du til og med har lest en del fra før! Vel, da håper vi hvert fall at du likte dem like godt som vi gjorde. 

 

 

 

Skrevet av Linn Johanne, Christine og Stine Marie