Største jordskjelvet i Nepal på 80 år!

Nepal

Nepal er en stat i Himalaya med nesten 29 millioner innbyggere. Hovedstaden er Katmandu, og der bor det nærmere en million mennesker. Styreformen i Nepal er republikk, men det var kongedømme frem til desember 2007. Nepal er bare en tredjedel så stort som Norge, men landet har den største høydeforskjellen i verden. På det laveste er man 90 meter over havet, mens det høyeste punktet er toppen av Mount Everest (verdens høyeste fjell) på hele 8850 meter over havet.

 

Jordskjelvet

Lørdag 25.april klokken 12 ble Nepal rammet av jordskjelv. Jordskjelvet hadde en styrke på 7,9 og var 2 kilometer dypt. Nabolandene Bangladesh, Tibet i Kina, og India, fikk også skader av jordskjelvet. Over 8 millioner mennesker var berørt.

 

Skadene

Nærmere 5000 personer er meldt døde av jordskjelvet i Nepal og flere bygninger i Katmandu har rast sammen. Nærme 5000 skoler er ødelagt, og redd barna organisasjonen mener det vil ta lang tid før barna får kommet seg tilbake på skolen igjen. Redningsarbeiderne graver i ruiner for å finne mennesker, det er mange brutale skader. Store og dype sår, brukkede bein, armer og stort sett alle bein som er i kroppen.

 

Ungdommer i Nepal

Jordskjelvet i Nepal rammet også barn og ungdommer. Senest i dag (30.04) klokken 08 norsk tid, fortalte NRK om en 15 år gammel gutt som ble reddet ut av ruinene, etter å ha ligget der siden jordskjelvet inntraff på lørdag. Gutten ble funnet i live i en sammenrast bygning i hovedstaden Katmandu. Redningsaksjonen tok flere timer, og mannskapet feiret da de endelig hadde fått han ut. 15-åringen overlevde på en liten luftlomme, og ved å drikke sin egen urin.
For oss som har vokst opp i Norge, og aldri har vært gjennom en naturkatastrofe i denne skalaen, er det vanskelig å sette seg inn i hva 15-åringen gikk i gjennom.

 

Kilder:

Wikipedia «Nepal» (30/4-15)

Wikipedia «Katmandu» (30/4-15)

Aftenposten «Dette vet vi og dette vet vi ikke om jordskjelvet i Nepal» (30/4-15)

Nrk «Jordskjelv i Nepal» (30/4-15)

Dagbladet «Fjellandsby nær utslettet av jordskjelvet» (30/4-15)

Aftenposten «Bilder som viser hvordan katastrofen rammet Nepal» (30/4-15)

Nrk «15-åring funnet i live i ruinene i Katmandu» (30/4-15)

 

Skrevet av: Sofie, Signe, Sondre og Bjørnar

 

Legg igjen en kommentar