Hva er jordskjelv?

Jordskjelv oppstår når kontinental plater glir langs eller mot hverandre, eller når spenningen skapt av bevegelser i jordskorpen utløses. Det er ved grensene mellom kontinental platene at skjelvene er hyppigst. Da utløses utrolige mengder med energi som oppleves som rystninger i bakken. Hus og andre konstruksjoner blir revet ned, rør, ledninger og togskinner blir brutt og dratt opp av bakken. jordskjelv kan også forårsake tsunamier hvis skjelvet er under vann, slik som ved Sumatra og ved Japan.

 

I Norge har det blitt registrert noen jordskjelv, men de har som regel vært veldig svake, men i 1819 var det et jordskjelv på Helgeland som ble målt rett under 6 på Richters- skalaen. Noen av områdene der et skjelv er sannsynelig er Volda, Bodø , Alta og Svolvær

 

Jordskjelv blir målt på Richters-skalaen. Det største jordskjelvet som er blitt målt var i Chile i 1960, 9.5 på skalaen. Det tilsvarer kraften av 1 000 000 Hiroshima bomber.

 

På lørdag i Nepal var det målt et jordskjelv på 7,9, hvor det sies at rundt 10 000 kan ha blitt drept.

Jordskjelvet i Haiti, 2010.

Legg igjen en kommentar