Langfredag

langfredag

I følge kristen tradisjon er langfredag den dagen Jesus døde på korset, og markeres fredagen før påskeaften. Dette året faller langfredagen på 3.april. Ordet «lang» kommer av at dette var Jesus sin lengste og mest sorgfulle dag.

Jesus på korset

Grunnen til at Jesus ble drept skyldes at han ble oppfattet som en opprører og en mulig trussel mot romerne som hadde besatt Israel.Religiøst sett anklages og dømmes Jesus fordi han sammenligner seg med Gud, og det kunne ingen mennesker gjøre.

Langfredag har blitt markert så langt tilbake som på slutten av 300-tallet, hvor det i Jerusalem ble holdt en lang gudstjeneste som begynte på skjærtorsdagen og endte dagen etter. I Roma har langfredagsfeiringen blitt dokumentert fra 600-tallet, som besto av bibellesning, bønn og troende som fikk nattverd.

Hos katolikkene og de ortodokse er langfredag en abstinensdag. De skal ikke spise kjøtt, og maksimalt et fullt måltid eller to små. Unge, gamle og syke må ikke følge reglene om måltidene, mens regelen om kjøtt er noe alle må forholde seg til.

Vi håper alle leserne våre koser seg i dag!

 

Legg igjen en kommentar