Solformørkelse fredag 20. mars

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:SE2015Mar20T.gif
Solformørkelse

http://pixabay.com/static/uploads/photo/2014/09/24/12/08/solar-eclipse-459078_640.jpg

Hva er en solformørkelse:

En solformørkelse er et fenomen som oppstår når månen ligger akkurat mellom jorda og sola, så sollyset ikke når deler av kloden. Dette skjer ganske sjeldent, og siste gangen det var total formørkelse var i 2008. Det kan bli ca. 46 år til neste gang. For å se på solen uten å gjøre skade på øynene kan man bruke solformørkelsesbriller. Mange mener at flere folk vil få øyeskader iløpet av formørkelsen.

Hvor og når kan man se solformørkelsen:

Solformørkelsen vil foregå på fredag 20. mars på mellom klokken 10 og 11 på formiddagen. De eneste stedene på kloden hvor man vil kunne se den fullstendig er på Svalbard og Færøyene. Man vil også kunne se deler av solformørkelsen over hele fastlands-Norge, Island, Skottland, og i deler av Skandinavia.

Andre solformørkelser

Den 22 juli 2009 var det også en annen stor solformørkelse. Det var en total solformørkelse, og var regnet som den mest langvarige solformørkelsen i det 21. århundre. Solformørkelsen foregikk ved stillehavet og i det østlige Asia.

 

Skrevet av: Jacob, Anders, Sondre og Bjørnar

Kilder:

Himmelkalenderen «Bilder fra solformørkelsen 22. juli» (19/3-15)

Himmelkalenderen «Solformørkelse 2015» (19/3-15)

Legg igjen en kommentar