Påske, hva er det?

Kilde: http://pixabay.com/p-100165/?no_redirect

Sammen med jul, er påske en av de mest sentrale høytidene innenfor kristendommen. Den er til minne om Jesu lidelse, død og oppstandelse. Vi har flere merkedager innenfor påsken. De mest sentrale er palmesøndag, skjærtorsdag, langfredag, påskeaften, og 1.- og 2. påskedag. Disse vil du kunne lese mer om på høviknytt på dagen de er.

 

I Norge feirer man påske på forskjellige måter. Man drar gjerne på hytta, i kirken, eller drar på ferie til andre land. Det mange har til felles, er at de samles med familiene sine for å ha det hyggelig sammen. En del blåser og maler egg, og mange barn gleder seg til å jakte på egg. Skiturer på fjellet er også veldig populært.


Mat spiller også en sentral rolle i nordmenns påskefeiring. Vanlig påskemat er ribbe, pinnekjøtt, kalkun, lutefisk eller rype. Hva familiene spiser har veldig mye med familietradisjoner å gjøre. Mange liker også å kose seg med sjokolade og søtsaker i påsken, og høydepunktet for mange barn er å finne ett stort egg fylt med godterier. På skiturene er også kvikklunsj og appelsiner populært. Påsken forbindes også med egg til frokost. Det regnes at man spiser dobbelt så mye egg som vanlig i påsken, og i fjor spiste vi omkring 23 millioner i løpet av denne høytiden.

 

Skrevet av: Jacob og Bjørnar

Kilder:

Aktiv i oslo «Påskefeiring i Norge» (26/3-15)

Klikk «Dette spiser du i påsken» (26/3-15)

Store norske leksikon «Påske» (26/3-15)

Regjeringen «Vi spiser 23 millioner egg i påsken» (26/3-15)

 

 

Legg igjen en kommentar