FRA BOKSUKSESS TIL FILMSKANDALE: “INSURGENT”

insurgent-has-a-new-movie-poster-and-film-trailer-it-stars-shailene-woodley-as-tris-and-theo-james-as-four

HANDLING
“Insurgent” er bok 2 i trilogien til Veronica Roth: «The Divergent series». Etter at Tris Prior tok sitt valg om å bli med de fryktløse (Dauntless) i bok 1, ble hele livet hennes forandret. Det tar ikke lang tid før hun får vite at hun er en divergent, nemlig en person som ikke tilhører en av de fem fraksjonene.

Bok 2, Insurgent, handler om Beatrice (Tris) Prior, etter at hun har flyktet fra regjeringen, i håp om å ikke bli drept. En krig settes fort i gang mellom de forskjellige fraksjonene, og Tris må ta et valg: Skal hun la sin divergens blomstre, og bryte løftene hun har gitt sine venner, eller skal hun la seg styre  av alle andre, og gjemme seg fra døden, som stadig vekk banker på døra?

 

HVA SYNES VI OM BOKA?
Selve boka er skrevet på en kjempe god måte, men vi må pirke på at den ender med en cliffhanger, noe som er veldig irriterende for leserne! Veronica Roth viste i bok 1, Divergent, at hun er veldig flink til og skrive spennende nesten hele tiden, nettopp fordi det begynner rett på. Dette gjenspeiler seg også i Insurgent: Du trenger ikke å vente på spenningstoppen, noe man må gjøre i en del bøker. Veronica inviterer oss inn i spenningen med en gang, noe som vekker lesernes oppmerksomhet.

 

 

Vi som har lest alle bøkene, synes at Insurgent muligens må være den kjedeligste av dem, men den er likevel ikke kjedelig til å være en oppfølger. Om du sammenligner alle bøkene, må vi dessverre si at denne er den kjedeligste, men det anbefales likevel å lese boken. Du burde nok starte med den første boken selvfølgelig, men du burde absolutt ikke slutte før du har lest deg gjennom alle tre bøkene. Tro oss når vi sier: Den som venter, venter ikke for hjeves.

 

 

ADAPSJON – BOK TIL FILM

Boka “Insurgent” ble gitt ut som en fortsettelse på Divergent-serien på originalspråket (engelsk), av Veronica Roth, i 2012.

I mars 2011 tok Summit Entertainment opp rettighetene for produksjonen av Divergent-serien, gjennom produksjonssenteret Red Wagon Entertainment. Herfra, tok det ikke lang tid etter Divergent ble vist på den store skjermen, at Insurgent-produksjonen ble satt i gang. Denne gangen, med ny regissør, ved navn Robert Schwetcke.

 

 

Selve adapsjonen er ganske dårlig gjort, sammenlignet med Divergent. Når du har lest en god bok, og vet at det skal bli en film ut av det, så forestiller du deg at den skal minst bli like bra som boka. I hvert fall ganske så lik boka. Men når du setter deg ned for å se filmen, og du vet at selvfølgelig ikke alle scenene kan bli tatt med, så er det ekstremt skuffende å se at nesten ingen scener fra boka er med i filmen. Man forventer mer av en oppfølger!

Derfor, må vi komme i konklusjon og si at historien er kommet for langt fra originalen til å være bra nok. Historien er blitt for mye gjort om, og da blir det ikke en oppfølger. Det blir en film, uten begynnelse og avslutning.


HVA SYNES VI OM FILMEN?

Vi vil si at filmen er veldig bra, om du forutser at du ikke har lest boka. Filmen i seg selv, er godt laget, og gir et veldig godt, men absurd “fremtids”-innblikk.  Scenene er spennende, og du blir interessert og må følge med. Det er ikke kjedelig. I tillegg, så er det en film som kan være bra for både gutter og jenter, i alle aldre.

Dessverre, for de som faktisk har lest boka, så kan filmen virke veldig feil. Alt fra boka, det som egentlig kunne blitt veldig gode, spennende scener i filmen, er blitt forandret til scener som ikke har noe med boka å gjøre, og blir derfor veldig irriterende for bokleserne. I enkelte tilfeller, kunne faktisk bok-scenene blitt mye bedre, enn de i filmen. Dette er jo veldig irriterende, fordi man har forestilt seg scener i sitt eget preg, og da blir man veldig skuffet over disse scenene, som ikke ligner i det hele tatt, eller scener som ikke er tatt med. Dette er noe som er med på å “ødelegge” en film, når du skal gjøre en bok til en film. Man blir veldig interesserte i bøkene og leser den/dem, og forventer noe helt annet av filmen enn det den gir oss. Dessverre så er dette ganske vanlig med bok-til-film adapsjoner, nettopp disse forventningene.

 

Foto: PRIVAT

Foto: PRIVAT

 

Noe av det verste med Insurgent (etter hva vi synes) er dette med personene som plutselig blir presentert i Insurgent, når de egentlig skulle blitt presentert i Divergent først. I tillegg så er det personer som ikke er blitt tatt med i det hele tatt. I noen av tilfellene, så kan du se at regissørene av filmen, har prøvd å tatt enklest mulig utvei for å ikke forvirre seerne. Men, forvirringene er der forsatt, dessverre. Både forvirringer over personer, og såkalte «spoilers». Dessuten gir filmen et helt annet bilde, på hvordan enkelte karakterer er i boka. Plutselig dreper feil personer hverandre, og handlingene deres reflekteres ikke, med det de gjør i boka. Karakterene blir feiltolket, og film-seerne får en totalt annerledes oppfatning, enn det bok-leserne får. Det skaper definitivt mye forvirring rundt enkelte ting i handlingen, som er  blitt forandret på , og viktige ting som ikke har blitt tatt med. Historien får en helt annen mening en boka, og dette er veldig skuffende. Filmen har blitt gjort ganske lettvint, i forhold til boka.

Det er veldig mange pirketingene vi kunne skrevet om Insurgent, men for at dere lesere ikke skal vite om selve innholdet i filmen, så velger vi å ikke nevne disse pirketingene. Men som sagt: Det er mer der det kommer fra.

Som sagt tidligere i anmeldelsen, så er filmen veldig bra, derfor kan vi ikke si at vi ikke anbefaler den. Filmen er god, men adapsjonen er veldig dårlig.

Vi vil derfor anbefale og kanskje se filmen før du leser boka, for å slippe disse irritasjonene. På den måten vil også filmopplevelsen bli mye bedre! Alt i alt, så kan vi si oss enig med andre anmeldelser at filmen ikke klarer å rekke seg opp mot terningskast 5 og 6. Vi i hoviknytt-readaksjonen som så Insurgent i premierehelga, vil derfor gi denne filmen et terningskast 4.

 

 terning-4-175x175

 

 

TRAILER:

 

 

Skrevet av: Linn Johanne, Stine Marie og Christine

 


KILDER

Filmweb.no – Insurgent

Fremhevet bilde

 

Legg igjen en kommentar