VILLEMO HATLAND OG FAKKELTOGET MOT MOBBING

cyber-bullying-122156_640

14 år gamle Villemo Hatland var lei all mobbing, og valgte derfor å skrive ett innlegg på Facebook om sine egne mobbeerfaringer og meninger. Dette skapte massiv støtte blant  folk i alle aldre som kjente seg igjen og som ville kjempe for samme sak.

I innelegget forteller Villemo om at medelevene utelukket henne og latet som om hun ikke var tilstede, og det på flere skoler. Hun har heldigvis foreldre som støtter henne og hjelper henne, men hun synes at i noen situasjoner er vanskelig å fortelle dem om nye ting som har skjedd, i og med at de har prøvd så hardt å ordne opp i det flere ganger før uten at det har blitt noe annerledes.

6. november stilte flere tusen mennesker opp i fakkeltog mot mobbing i Oslo, hvor Villemo og moren Elisabeth Hatland var vertskap. Statsminister Erna Solberg var en av mange som deltok. Toget startet ved jernbanestasjonen og endte ved Stortinget, hvor det ble holdt appeller av blant annet Katrine Olsen Gillerdalen, moren til 13 år gamle Odin som tok livet sitt etter å ha blitt mobbet på forskjellige skoler over flere år.

Dette er hva som ble skrevet på Facebook-siden hvor invitasjonen ble lagt ut:

”I lys av alle hjerteskjærende historier om mobbing i den norske skolen, ønsker vi med dette å belyse et av de viktigste og mest tabubelagte temaene vi har å jobbe med i vårt samfunn. Vi ønsker å vise solidaritet for alle barn, og vise at vi som voksne står sammen for å sikre alle barn en trygg og god skolehverdag. Sammen kan vi gå foran som forbilder, og si Nei til Mobbing, og Ja til Handling”

Kunnskapminister Torbjørn Røe Isaksen (H) takket i sin appell alle som hadde delt sine historier om mobbing. Han ville fortelle alle som gruet seg til morgendagen at de ble sett, og at de ikke var alene.

Det ble også arrangert lignende fakkeltok i Kristiansand, Stavanger, Trondheim, Tromsø og Kirkenes søndag ettermiddag.

Den siste elevundersøkelsen viser at omtrent 17.000 barn og unge blir mobbet to-tre ganger i måneden eller mer. Kanskje det er akkurat slike tøffe og modige mennesker som Villemo Hatland som skal til for at mobbing blir et betraktelig mindre problem i Norge? Tror du vi kommer til å klare dette med det anti-mobbeprogrammet som benyttes i dag?

Skrevet av Ida E. J

 

Kilder:

«Dagbladet- Innlegget til Villemo»

«Aftenposten- Fakkeltog mot mobbing»

» Forsidebilde- Pixabay»