Sminketesting på dyr

Foto: Dyrevern

De fleste vet at veldig mange sminkemerker nå til dags tester sminken sin på uskyldige dyr. Dette liker vi ikke.

11. mars 2013 forbød heldigvis EU og EØS, med landene innenfor disse, sminketesting på dyr. Det betyr at det ikke er lov til å selge, teste eller importere sminke som har blitt testet på dyr inn i landet. Det er fortsatt viktig å huske at produkter som blir solgt i Europa, fortsatt utnytter andre land utenfor ved å teste produktene sine på dyr. Da er det viktig å ikke støtte disse kosmetikkkjedene.

Uheldigvis gjelder denne regelen bare for kosmetikk og sminke. Dette betyr at det fortsatt er lov til å teste rengjøringsmidler, husholdningsprodukter og andre kjemikalier på dyr.

 

Her ser du en liste over kosmetikk som har blitt testet på dyr:

 • L’Oreal
 • Babyline
 • Max Factor
 • Maybelline
 • Dior
 • Dove
 • Garnier
 • Gucci
 • Oriflame USA
 • Mary Kay
 • Nivea
 • Olay
 • Redken
 • Vaseline
 • Wella
 • Tommy Hilfigher
 • Ralph Lauren
 • Hugo Boss

Det ble funnet ut, ved å se på dataene til EU-landene, at europeiske laboratorier har brukt, fram til 2013, 12 millioner dyr hvert år, og at tallene fortsetter å øke.

Dette tilsvarer at kun i Norge ble det testet 10 dyr i minuttet. Dette er absolutt uakseptabelt!

Foto: NRK

Foto: NRK

Selv om det er veldig mange kosmetikkkjeder som bruker dyr som testprodukter, er det faktisk noen kjeder som ikke gjør dette. Det er veldig vanskelig å vite hvem som ikke tester på dyr, men noen av produsentene har enten ett symbol eller skrevet at det ikke er testet.

Du kan også laste ned en app som du kan dobbelt sjekke dette med. Appen heter “dyretestet?” og er lansert av Dyrevernalliansen. Den kan laste ned på App store for Apple produkter og på Android for andre smarttelefoner og nettbrett.

Foto: Dyrevern

Foto: Dyrevern

 

Det er også en logo som er plassert på merker som viser at merket ikke er dyretestet. Bare se etter denne logoen, og du vet om det er dyretestet eller ikke. Om du eventuelt ikke finner dette merket, kan du dobbeltsjekke med appen som har blitt forklart over. Dette er en av veldig mange logoer, men vi opplever denne som en av de mest brukte.

Fot: Vegobsession.com

Foto: Vegobsession

Det er bevist at testingen på dyr er unødvendig. Vi lever i 2014 og har ressurser nok til å unngå dette. Heldigvis har stadig flere firmaer begynt å produsere produktene sine uten dyretesting. Dette er gode nyheter både for dyrene og for dyreelskere.

 

Her ser du en liste over sminke som ganske sikkert ikke er dyretestet:

 • Gosh
 • Victoria’s Secret
 • Zara
 • Boots
 • Carmex
 • Change
 • Dr. Greve
 • Eos
 • Hello Kitty
 • Isadora
 • H&M
 • Moods of  Norway
 • A-Derma

Sminken blir tester på dyr på den måten at forskere smører kosmetikk på huden til dyret, eksempelvis på griser, fisk, kaniner, gnagere, aper, katter og hunder, for å se etter reaksjoner. De drypper etsende stoffer i øynene og på huden til dyrene, og tvangsforer dem med kjemikalier. Dette skjer helt uten bedøvelse.

Foto: SCANPIX

Foto: SCANPIX

Under ser dere et diagram over antall dyr som ble et offer for dyretestingen i årene 2010, 2011 og 2013 i Norge. Dette er en oversikt over all dyretesting, altså ikke fra kosmetikkindustrien siden dette er ulovlig i Norge.

Sjokkerende er dette bare forsøk som er blitt registrert, noe som sier at det er mange andre analyser som ikke er blitt tatt med, uttalt som “glemte” forsøk. Denne testingen blir ikke registrert på grunn av feil i rapportene. Sist antall telte glemte forsøk var 1,35 millioner individer i Norge (2010). Når du ser gjennom diagrammet under vil du få se at økningen av dyreforsøk også går mot de som ikke er registrert. Så du kan regne med at det er opptil 3 millioner glemte forsøk.

Antall forsøksdyr2

Foto Dyrevern

 

Under får du se reklamevideoen NOAH har laget for å forhindre at folk kjøper sminke som er testet på dyr (for å vise hva du egentlig tar på deg når du tar på sminke). Videoen er et godt eksempel på en god reklame mot testing på dyr.

Kilder:
Dyrevernalliansen. «Kosmetikktesting»
Dyrevernalliansen. «10 forsøksdyr brukes hvert minutt»
Kosmetikk.info. «Noahs kampanjeside mot kosmetikktesting på dyr»
Dyreverkalliansen. «Dyretestet app»
Dyrevernalliansen. «Testet på dyr»

Skrevet av Linn Johanne, Stine Marie, Christine og Sofie

One comment

Legg igjen en kommentar